Składniki:
- cukinia (dosyć spora)
- woda - szklanka
- kiełbasa śląska - 6 sztuk
- mięso z udek kurczaka - 0,5 kg
- cebula - 1 sztuka
- przecier pomidorowy - 0,5 słoiczka
- masło do podsmażania
- oliwa - 2 łyżki
- majeranek - 2 łyżeczki
- bazylia - 2 łyżeczki
- przyprawa Kucharek (do przyprawienia mięsa)
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
Wykonanie:
Cukinię obieramy, usuwamy środek z pestkami, pozostałość kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy szklankę wody i dwie łyżki oliwy.
Gotujemy do miękkości.
Kroimy w drobną kostkę cebulę, zaś kiełbasę i mięso na większe kawałki. Podsmażamy kolejno cebulę na maśle, kiełbasę bez dodatku tłuszczu, mięso na maśle z dodatkiem Kucharka (kurczak musi nabrać złocistego koloru).
Wszystko wrzucamy do dużego garnka, dodajemy ugotowaną cukinię (z wywarem), przecier i przyprawy (łącznie z cukrem). Mieszamy i jeszcze chwilę dusimy.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz