Szukaj na tym blogu

czwartek, 11 sierpnia 2016

Leczo z cukinią - łagodna wersja


Składniki:

  • cukinia (dosyć spora)
  • woda - szklanka
  • kiełbasa śląska - 6 sztuk
  • mięso z udek kurczaka - 0,5 kg
  • cebula - 1 sztuka
  • przecier pomidorowy - 0,5 słoiczka
  • masło do podsmażania
  • oliwa - 2 łyżki
  • majeranek - 2 łyżeczki
  • bazylia - 2 łyżeczki
  • przyprawa Kucharek (do przyprawienia mięsa)
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
Wykonanie:

Cukinię obieramy, usuwamy środek z pestkami, pozostałość kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy szklankę wody i dwie łyżki oliwy.

 

Gotujemy do miękkości.

Kroimy w drobną kostkę cebulę, zaś kiełbasę i mięso na większe kawałki. Podsmażamy kolejno cebulę na maśle, kiełbasę bez dodatku tłuszczu, mięso na maśle z dodatkiem Kucharka (kurczak musi nabrać złocistego koloru).


Wszystko wrzucamy do dużego garnka, dodajemy ugotowaną cukinię (z wywarem), przecier i przyprawy (łącznie z cukrem). Mieszamy i jeszcze chwilę dusimy.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz