Szukaj na tym blogu

środa, 3 sierpnia 2016

Fasolka szparagowa w słoiku

Jeśli macie za dużo fasoli w ogrodzie i nie wiecie, co z nią zrobić, polecam włożyć ją do słoików i zajadać się nią zimą, na zimno lub chwilę podgrzaną we wrzątku a następnie polaną masłem z bułką tartą.


Przepis:

Składniki - fasolka szparagowa (żółta lub zielona), gorąca woda, sól i kwasek cytrynowy.

Wykonanie - fasolkę wrzucamy do wrzątku i gotujemy od zawrzenia około 8 minut. Odcedzamy ją i wkładamy do słoików. Oddzielnie przygotowujemy gorącą zalewę: 1 litr wody, pół łyżeczki soli i ćwierć łyżeczki kwasku cytrynowego. Fasolkę zalewamy roztworem i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy przez około 40 minut i gotowe. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz