Sezon na owoce lasu trwa w najlepsze. Można w krótkim czasie zaopatrzyć spiżarkę w przetwory jagodowe i borówkowe, a także grzyby.
Pogoda sprzyja tym darom lasu. Zapraszam na spacery wśród natury.
A dziś przepis na jagodzianki z olejem kokosowym bezzapachowym.
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 200 g kefiru
- 1 jajko
- 75 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- około 1,5 szklanki jagód + 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- dodatkowo odrobina mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
- lukier lub sam cukier puder na wykończenie jagodzianek
Wykonanie:
Przygotowuję rozczyn z podgrzanego mleka, drożdży, cukru i 2 łyżek mąki. Pozostawiam do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuszczam olej kokosowy i studzę. Łączę mąkę z solą, w osobnej misce kefir z jajkiem i olejem. Mieszankę tą oraz rozczyn z drożdży dodaję do mąki i wyrabiam ciasto rękoma na blacie. Następnie kładę ciasto do miski, przykrywam ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mieszam dokładnie jagody z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto dzielę na tyle porcji, ile chcę uzyskać jagodzianek (z tej porcji wychodzi 12 sztuk). Każdą porcję spłaszczam, nakładam łyżeczkę jagód i sklejam jak pieroga, a następnie formuję kształt ostateczny jagodzianki. Nie podsypuję ciasta mąką, robię to w dłoniach, aby dobrze się skleiło. Jagodzianki układam na dwóch blaszkach (po 6 sztuk na każdej) i pozostawiam do ponownego wyrośnięcia. Nagrzewam piekarnik do 200 stopni. Gdy bułeczki wyrosną, przed wstawieniem do piekarnika smaruję je mlekiem. Piekę przez około 15-20 minut. Po wyjęciu smaruję lukrem i gotowe. Jagodzianki są przepyszne, również na drugi dzień, warto wypróbować ten przepis.
Smacznego!!!
The world of casino gambling in the US - Dr.
OdpowiedzUsuńAs a matter of fact, some states permit or regulate 안동 출장마사지 online gambling on its behalf. The legislation will 정읍 출장안마 not 스포츠 토토 사이트 limit the amount of 논산 출장샵 money 경산 출장샵 spent