Leśny mech - ciasto ze szpinakiem i granatem
Jedliście już zielone ciasto? Jest pyszne!
Podaję sprawdzony przeze mnie przepis:
Składniki na ciasto
450 g szpinaku ( mrożonego i rozdrobnionego)
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę
600 ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
35 ml gorącej wody
3-4 łyżeczki żelatyny deserowej
pestki granatu do dekoracji (wystarczy z połowy owocu)
Szpinak rozmrażamy i bardzo mocno odciskamy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, jak na biszkopt. Do ubitej masy strużką wlewamy olej, nie zaprzestając miksowania. Następnie blenderem miksujemy szpinak z dodatkiem 1/3 masy jajecznej. Teraz łączymy ze sobą wszystkie składniki delikatnie mieszając łyżką: masę jajeczną, szpinakową oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej olejem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Gdy ciasto się upiecze, ścinamy około półcentymetrowy wierzch, kruszymy go i odstawiamy na bok.
Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy stopniowo do ubitej śmietany jednocześnie miksując. Gotową masę wykładamy na ciasto szpinakowe, posypujemy zielonymi okruchami wcześniej odłożonymi i obkładamy pestkami granatu.
Gotowe!
Ciasto zniknęło błyskawicznie!
To ciacho było przepyszne, mmmmmmmmmmmm...................... palce lizać :)
OdpowiedzUsuń