Szukaj na tym blogu

wtorek, 14 lipca 2015

Leśny mech

Leśny mech - ciasto ze szpinakiem i granatem


Jedliście już zielone ciasto? Jest pyszne!
Podaję sprawdzony przeze mnie przepis:

Składniki na ciasto

450 g  szpinaku ( mrożonego i  rozdrobnionego)
3 jajka
1 szklanka cukru 
1 szklanka oleju 
2 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę

600 ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
35 ml gorącej wody
3-4 łyżeczki żelatyny deserowej
pestki granatu do dekoracji (wystarczy z połowy owocu)

Szpinak rozmrażamy i bardzo mocno odciskamy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, jak na biszkopt. Do ubitej masy strużką wlewamy olej, nie zaprzestając miksowania. Następnie blenderem miksujemy szpinak z dodatkiem 1/3 masy jajecznej. Teraz łączymy ze sobą wszystkie składniki delikatnie mieszając łyżką: masę jajeczną, szpinakową oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej olejem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

Gdy ciasto się upiecze, ścinamy około półcentymetrowy wierzch, kruszymy go i odstawiamy na bok. 
Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy stopniowo do ubitej śmietany jednocześnie miksując. Gotową masę wykładamy na ciasto szpinakowe, posypujemy zielonymi okruchami wcześniej odłożonymi i obkładamy pestkami granatu. 
Gotowe!




 Ciasto zniknęło błyskawicznie!


  

1 komentarz:

  1. To ciacho było przepyszne, mmmmmmmmmmmm...................... palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń