Szukaj na tym blogu

środa, 25 listopada 2015

Pierogi - z jagodami czy borówkami?

Postanowiłam sprawdzić, które pierogi bardziej smakują mojej rodzinie - z jagodami czy borówkami?


Ciasto robię wg starego, sprawdzonego przepisu: mąka, gorąca woda i odrobinę oleju (dzięki niemu ciasto jest mięciutkie).

Na blat wysypuję mąkę. Na kopiec wylewam olej i mieszam wszystko łyżką.


Następnie stopniowo dodaję gorącą wodę aż ciasto nabierze właściwej konsystencji i elastyczności.




Gotowe ciasto rozwałkowuję. Wierzcie mi, nie muszę podsypywać mąką, ponieważ ciasto z tego przepisu nie przykleja się do blatu.


Wycinam szklanką kółka, nakładam owoce i lepię pierogi (wcześniej owoce mieszam z odrobiną cukru).





Pierogi wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję aż do wypłynięcia ostatniego.



Ugotowane pierogi podaję z kwaśną śmietaną i, opcjonalnie, z cukrem.


Moja rodzinka wybrała pierogi z jagodami, są one bardziej soczyste, gdyż jagody zawierają więcej soku (borówki są owocami bardziej mięsistymi).

Do pierogów z kapustą i grzybami używam tego samego przepisu na ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz