Szukaj na tym blogu

środa, 20 maja 2015

Chałka z kruszonką

Chałka - słodkie, drożdżowe, puszyste pieczywo.
Macie swój przepis na chałkę? Podaję Wam mój:


Składniki na ciasto
  • 50 g drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3,5-4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka (jedno do ciasta a drugie do posmarowania chałek przed włożeniem do piekarnika)
  • 1/3 kostki masła
  • szczypta soli
Składniki na kruszonkę
  • 1/4 kostki masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
Przygotowanie:

Na początku przygotowuję rozczyn z drożdży, połowy mleka, 2 łyżek mąki i 2 łyżek cukru. Czekam, aż wyrośnie.
W tym czasie w garnuszku podgrzewam resztę mleka i cukru i w tej mieszaninie roztapiam masło. Odstawiam do wystygnięcia.
Do dużej miski przesiewam mąkę z solą. Dodaję rozczyn z drożdży. Mieszam. Dodaję jajko i roztopione masło z cukrem i mlekiem. Mieszam, następnie wykładam na blat i wyrabiam ciasto. W razie potrzeby dosypuję trochę mąki.
Gdy ciasto jest wyrobione, odkładam je w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie dzielę ciasto na tyle części, ile chcę upiec chałek. Każdą część formuję w prostokąt, nacinam wzdłuż, aby powstały trzy paski i plotę warkocza.




Tak uformowane chałki odstawiam jeszcze na 30 minut.
W tym czasie robię kruszonkę. Nagrzewam piekarnik do 170 stopni. 


Chałki smaruję rozkłóconym jajkiem i obsypuję kruszonką. Wstawiam je do piekarnika na 30 minut.
I gotowe:


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz