Składniki:
5 dag drożdży
3 łyżki cukru
9 łyżek mleka
2 jajka
1 kostka margaryny Kasi
3 i 3/4 szklanki mąki
Roztapiamy w rondelku margarynę. W misce miksujemy drożdże, cukier, mleko i jajka. Następnie dodajemy roztopioną margarynę i mąkę. Dalej miksujemy (jeśli ciasto jest zbyt gęste, zmieniamy końcówki miksera lub wyrabiamy ciasto rękoma). Gdy ciasto jest dobrze wymieszane, wstawiamy je do lodówki na około godzinę (czasami jestem niecierpliwa i czekam tylko 30 minut). Po godzinie ciasto wykładamy na blat, chwilę wyrabiamy rękoma i lepimy rogaliki.
Dziś rogaliki robiłam z dżemem truskawkowym i wiśniowym, ale często zamiast dżemów dodaję nutellę - takie moje dzieci uwielbiają najbardziej.
Rogaliki pieczemy w temp. 180 stopni przez około 15 minut.
Gotowe możemy posmarować lukrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz