Szukaj na tym blogu

czwartek, 15 stycznia 2015

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe - czy istnieje prosty przepis? Tak! Dziś Wam go podam :)

Składniki:
5 dag drożdży
3 łyżki cukru
9 łyżek mleka
2 jajka
1 kostka margaryny Kasi
3 i 3/4 szklanki mąki

Roztapiamy w rondelku margarynę. W misce miksujemy drożdże, cukier, mleko i jajka. Następnie dodajemy roztopioną margarynę i mąkę. Dalej miksujemy (jeśli ciasto jest zbyt gęste, zmieniamy końcówki miksera lub wyrabiamy ciasto rękoma). Gdy ciasto jest dobrze wymieszane, wstawiamy je do lodówki na około godzinę (czasami jestem niecierpliwa i czekam tylko 30 minut). Po godzinie ciasto wykładamy na blat, chwilę wyrabiamy rękoma i lepimy rogaliki.

Dziś rogaliki robiłam z dżemem truskawkowym i wiśniowym, ale często zamiast dżemów dodaję nutellę - takie moje dzieci uwielbiają najbardziej.





Rogaliki pieczemy w temp. 180 stopni przez około 15 minut.


 Gotowe możemy posmarować lukrem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz