Szukaj na tym blogu

wtorek, 24 lutego 2015

Drożdżówki z serem

A może drożdżóweczkę?

Co zrobić z drożdżami, które leżą w lodówce i błagają o zużycie ich? To może drożdżówki? Tym bardziej, że twaróg też leży a jego termin ważności upływa za tydzień.


Składniki:
Masa
- około 400g twarogu z wiaderka (do serników)
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki
Ciasto
- 50g drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 3/4 szklanki cukru + 1 cukier waniliowy
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka (2 białka użyjemy do posmarowania drożdżówek przed upieczeniem)
- 2 łyżki masła
Kruszonka
- 3 łyżki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 - 3/4 szklanki mąki

Na początku przygotowujemy rozczyn z drożdży: drożdże kruszymy do miski, wsypujemy 2 łyżki cukru i 4 łyżki mąki, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie roztapiamy w rondelku masło oraz przesiewamy resztę mąki. Do mąki dosypujemy cukier. Gdy drożdże urosną, dodajemy do nich 2 żółtka i jedno jajko, mieszamy. Taką mieszaninę dodajemy do mąki z cukrem i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąkę. Gdy ciasto jest już w miarę wyrobione, dodajemy rozpuszczone masło i znów wyrabiamy. Takie ciasto przykrywamy ścierką kuchenną i odstawiamy na około 45 minut.

Przygotowujemy twaróg mieszając wszystkie składniki.

Ucieramy kruszonkę.

Gdy ciasto podrośnie, formujemy drożdżówki według uznania i przed włożeniem do piekarnika smarujemy białkiem.

Pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
I gotowe!

SMACZNEGO!!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz