Dziś Wam go przedstawię, ponieważ myślę, że warto. Jak już raz upieczecie dewolaje, nie będziecie chcieli jeść smażonych :)
Składniki:
- piersi z kurczaka
- sól, pieprz, inne przyprawy wedle uznania
- ogórki słodko-kwaśne (kilka sztuk)
- ser żółty
- masło
- jajko
- mąka
- płatki kukurydziane.
Na początku filety kroję na cieńsze plastry i delikatnie rozbijam tłuczkiem. Następnie przyprawiam solą i pieprzem, często też curry. Masło, ser i ogórki kroję w słupki (czasami dodaję paprykę).
W plastry mięsa zawijam po 2-3 kawałki sera, ogórka i masła (czasami wewnętrzną część dewolaja posypuję dodatkowo natką pietruszki lub koperkiem). Dewolaja panieruję w mące, jajku i płatkach kukurydzianych. Następnie układam na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
(Jakby co to ten kubek na zdjęciu to żaden tajemniczy składnik, tylko moja ulubiona kawa z mleczkiem.)
Dewolaje piekę w 180 stopniach przez 30-45 minut. Gotowe wyglądają tak:
A smakują jeszcze lepiej :) Mmmmm... palce lizać :)
Witam, czy przykrywa Pani blache z dewolajami np folia aluminiowa podczas pieczenia?
OdpowiedzUsuńWitam, nie przykrywam :)
UsuńWitam a zamiast płatków można w bułce tartej?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńwitam. można w bułce tartej - wypróbowane. poza tym polecam serek topiony z natką pietruszki jako farsz
OdpowiedzUsuńBardzo lubie :)
UsuńCzy można potem je zamrozić a następnie odgrzać?
OdpowiedzUsuńPolac olej na folie?
OdpowiedzUsuńSpoko jak zwykle
OdpowiedzUsuńCzy przy pieczeniu ma pani ustawiony poekarnik na termoobieg czy też grilowabie
OdpowiedzUsuń45 year-old Graphic Designer Cami Shimwell, hailing from Igloolik enjoys watching movies like Stargate and Sculpting. Took a trip to Chhatrapati Shivaji Terminus (formerly Victoria Terminus) and drives a Chevrolet Corvette L88. czytaj wiecej
OdpowiedzUsuńNie wychodzą suche?
OdpowiedzUsuńA po ci folia aluminium, jeśli w temperaturze powyżej 150• przenika ono do pokarmu 🫣
OdpowiedzUsuń