Szukaj na tym blogu

sobota, 15 lutego 2014

DOMOWE BISZKOPCIKI

Ostatnio moja Ukochana Ciotka zarzuciła mi, że faszeruję swoje dzieci samym proszkiem do pieczenia. Aby udowodnić, że to nieprawda, przedstawiam Wam sprawdzony przeze mnie przepis na wyśmienite domowe biszkopciki, z którego często korzystam.

Kaśka, ten post jest z dedykacją dla Ciebie :)


Składniki: 3 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 opakowanie cukru waniliowego.
Dodam, że moja szklanka ma 200 ml.

Piekarnik włączyłam na 170 stopni. Na dużej blaszce położyłam papier do pieczenia. Jajka zmiksowałam z cukrem aż do białości. Dosypałam mąkę i cukier waniliowy, i ponownie zmiksowałam. Na blaszkę dużą łyżką nakładałam niewielkie porcje ciasta zachowując dość spore odstępy. Piekłam ciastka około 12 minut (aż się zarumieniły). Upieczone ciastka układałam na kratownicy.
Ciastek z jednej porcji wychodzi dosyć sporo. Aby dłużej zachowały świeżość,przechowuję je w szczelnym opakowaniu.
Zachęcam do tego wypieku. Jak choć raz spróbujecie, już nigdy nie kupicie gotowców :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz