Sezon jagodowy trwa. Co powiecie na ciasto drożdżowe z jagodami i nietypową kruszonką?
Przepis jest na dużą blachę.
Składniki ciasta:
- 50g drożdży
- 0,5 szkl cukru
- 5,5 szkl mąki pszennej
- 260 ml mleka
- 4 jajka
- łyżka oleju
- jagody
Wykonanie:
Przygotowujemy rozczyn z drożdży: podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim drożdże z 1 łyżką cukru, dodajemy pół szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy do niego resztę mąki, cukier i jajka. Wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do miski, smarujemy na wierzchu łyżką oleju, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je do blachy wyłożonej papierem, przykrywamy ścierką i czekamy jeszcze około 15 minut. W tym czasie robimy kruszonkę.
Składniki kruszonki:
- 100g masła
- 1 szkl brązowego cukru
- 1 szkl wiórków kokosowych
- 1 szkl mąki
Mieszamy wszystkie składniki rękoma.
Na ciasto wykładamy jagody i posypujemy je kruszonką.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 35 minut.
I gotowe.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz