Szukaj na tym blogu

czwartek, 4 sierpnia 2016

CIASTO DROŻDŻOWE Z JAGODAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ


Sezon jagodowy trwa. Co powiecie na ciasto drożdżowe z jagodami i nietypową kruszonką?
Przepis jest na dużą blachę.

Składniki ciasta:
  • 50g drożdży
  • 0,5 szkl cukru
  • 5,5 szkl mąki pszennej
  • 260 ml mleka
  • 4 jajka
  • łyżka oleju
  • jagody
Wykonanie:

Przygotowujemy rozczyn z drożdży: podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim drożdże z 1 łyżką cukru, dodajemy pół szklanki  mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy do niego resztę mąki, cukier i jajka. Wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do miski, smarujemy na wierzchu łyżką oleju, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut. 
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je do blachy wyłożonej papierem, przykrywamy ścierką i czekamy jeszcze około 15 minut. W tym czasie robimy kruszonkę.

Składniki kruszonki:
  • 100g masła
  • 1 szkl brązowego cukru
  • 1 szkl wiórków kokosowych
  • 1 szkl mąki
Wykonanie kruszonki:

Mieszamy wszystkie składniki rękoma.

Na ciasto wykładamy jagody i posypujemy je kruszonką.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 35 minut.


I gotowe.
Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz