Szukaj na tym blogu

czwartek, 9 lipca 2015

Tort Księżniczka Zosia

Lipcowy deszczowy poranek... I co tu robić w taką pogodę? 
Poczekam na słoneczko, może jednak wyjdzie... Póki co trochę tu popiszę.

Ostatnio do wyrabiania masy cukrowej używam nowego przepisu, zawierającego Plantę.
Masa jest bardziej elastyczna. Podaję przepis:

MASA CUKROWA

Składniki
70 ml wody
3-4 łyżeczki żelatyny deserowej
100 g glukozy
1 cukier wanilinowy (32 g)
3-4 łyżeczki Planty
około 800 g cukru pudru

Wykonanie
Żelatynę zalewam wodą w małym garnuszku, mieszam i pozostawiam przez 7-10 minut. Po tym czasie, gdy żelatyna nasiąknie wodą, stawiam garnuszek na niewielkim ogniu i doprowadzam do całkowitego rozpuszczenia. Nie zagotowuję. Następnie dodaję Plantę, cukier wanilinowy i glukozę. Mieszam, aż tłuszcz się roztopi. Pamiętam, aby nie zagotować mieszaniny. Na blacie wysypuję większą część  pudru a na niego wylewam żelatynę wyrabiając ciasto jak na pierogi. W miarę potrzeby dosypuję pudru, aż masa będzie dość elastyczna i nie będzie się kleiła do dłoni (nie można przesadzić z pudrem, bo masa stanie się krucha i będzie się nam łamać podczas dekorowania). 
Gotowe!

Korzystając z tego przepisu  stworzyłam tort z Księżniczką Zosią
dla naszej kochanej Alicji z okazji drugich urodzin.


Konsystencja i plastyczność masy pozwoliła mi na ułożenie falistej koronki wokół tortu.





Ponieważ temperatura na dworze przekraczała 30 stopni a przyjęcie było na tarasie,
nie chcąc ryzykować rozpuszczenia masy tort najpierw obłożyłam kremem maślanym.
Podaję przepis:

KREM MAŚLANY DOSKONAŁY DO WYKORZYSTANIA POD MASĘ CUKROWĄ

Składniki
kostka masła (200 g) o temperaturze pokojowej
2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka aromatu waniliowego (lub 1 opakowanie cukru wanilinowego)
2 łyżki mleka

Wykonanie
Wszystkie składniki ucieramy mikserem. Krem powinien być gładki. Jeśli jest zbyt gęsty i nie da się rozsmarować na biszkopcie, dodajemy jeszcze mleka, jeśli za rzadki, dosypujemy pudru.


Księżniczce Zosi zrobiłam trochę za ciemne włosy, ale myślę, że i tak się podobał.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz